Tanácsok az egészségehez

 
    Már több, mint 7 éve, hogy szakképzett masszőrként is tevékenykedek. Ez idő és munkásságom alatt számtalan vendéggel találkoztam már akik az ülő és a fizikai munka következtében problémákkal kűzdenek, és ebben a részben, nekik, nektek szeretnék segíteni.
Hiszen ez a két típusú munka nagyon meg tudja viselni az emberi szervezetet annak is leginkább izomzatát. Hiszen a folyamatos ülés terheli a derekunkat, fizikai munkánál ugye bár az emelések (hiszen a legtöbb ember ugye derékból emel), illetve a számítógépes vagy egyéb ahhoz hasonló ülőmunka és a mereven egyfolytába előre tekintés pedig a nyaki részt tudja nagyon megterhelni, ezek által pedig elég komoly izomfájdalmak, izom keményedések, izom beállások- illetve izomgyulladások, legrosszabb esetben az izmok már be is tudnak tokosodni, amennyiben ezzel nem foglalkozunk, azt pedig sokkal nehezebb kezelni (ami nyilván a betegeknek, vendégeknek, tehát a fájdalom elszenvedőinek a legrosszabb).
    Ezzel a céllal hoztam létre ezt a menüpontot, mert szeretnék segíteni abban, hogy ne fajuljanak el idáig a dolgok, és hogy jobban érezzétek magatokat, hiszen a megelőzés még mindig könnyebb és jobb, mint ha már megvan a baj, orvosolni, kikezelni (ami nem kevés idő, fájdalom és akár több pénzünkbe is kerülhet).
Természetesen ezek hasznosak,segítenek, hogy ne fájjanak, gémberedjenek, keményedjenek, gyulladjanak vagy tokosodjanak be az izmaitok, de csodát nem művelnek ezek és ugyanakkor nem helyettesítik a mozgást, a sportot, az egészséges táplálkozást, és a masszázst hisz ezek együttesen járulnak hozzá az egészséges élethez és az egészségünk megőrzéséhez!
Sajnos az a tapasztalatom, hogy még mindig nagyon sokan csak akkor mennek masszőrhöz, illetve masszázsra, amikor már fájdalmaik vannak, s sok esetben nem is kicsik. Pedig a masszázs nem feltétlen a fájdalom elmulasztásáról szól ( persze van benne az is - gyógyítás), de alapvetően a masszázs arról szól, hogy megelőzzük ezeket a fájdalmakat és hozzájárul az egészséges életmódhoz a szervezet (izmok, szövetek, bőr, csontok) egészséges működéséhez!
Remélem, hogy a következő tanácsokkal tudok nektek a fájdalmak és testi próblémák elkerülésében segíteni ;-)
    Sajnos mondhatom azt a derék- és nyaki fájdalmak népbetegségnek számítanak a mai világban. Ez része az életünknek, hiszen az ülő munka (mereven előre bámulás számítógépezésnél, taxisofőröknél, titkárnőknél, stb..) és a nehéz fizikai munkánál is hozzájárul ezekhez az egészségi problémákhoz, de ezek kezelhetőek és megelőzhetőek.
Kezelhetőek szakszerű masszázzsal, vagy fájdalom csillapítókkal. Megelőzéssel és egy két dologra való odafigyeléssel pedig elkerülhetőek ezek a fajta fájdalmak.
    Higgyétek el, tudom miről beszélek. Jómagam 10 évig dolgoztam irodában folyamatos ülőmunkában. Ennek meg is lett a böjtje. Egy olyan fájdalmat éltem át, amit egy úgynevezett kétoldali gerinc menti izomgyulladás okozott. Megmondom őszintén senkinek nem kívánom. Az érzés, amikor tehetetlen vagy, mert szinte lábra sem tudsz állni, ha fájdalmak közepette sikerül is, potyognak a könnyeid pár perc után, lapos kúszásban a földön közlekedsz otthon, ha fekszel s csak picit megmoccansz már fáj s ordítani tudnál tőle. Sem ülni, sem állni, sem feküdni nem tudsz... És nem segít sem a flektor tapasz sem 1 hét injekció kúra...
Szóval az oldalam ezen szakaszában nektek fogok segíteni, nektek, akik állandóan a munkából kifolyólag folyamatosan ültök és nektek akik derék- és nyaki izmokat megterhelő fizikai munkát végeztek.
    Abban segítek, hogyan tudjátok elkerülni azt, hogy beálljon a nyakatok, vállatok, csuklyás izmotok vagy épp ne kelljen különféle derékproblémával küszködnötök.
S mi a titok? 
Hogy kerüljétek el ezeket a betegségeket, kellemetlenségeket?
Egy apró kis odafigyeléssel, de annál hasznosabb gyakorlatok végzésével. 
 

Ülő-vagy álló- és fizikai munkát végzőknek

Fontos, hogy 1-2 óránként, ahogy nyilván a munkánk és munkáltatónk megengedi álljunk fel, mozgassuk át magunkat, nyújtsuk ki egy kicsit az izmainkat. Végezzünk pár percben fejjel való körzéseket, oldalra nyújtásokat vagy épp előre-hátra nyújtást a fejünkkel, illetve váll és karkörzésekkel, vagy akár lábak kirázásával, 1-2 csípő körzéssel, vagy akár ujjaink és csuklónk mozgatásával, körzésével is tudjuk ezt a pár gyakorlatot bővíteni. Ha ezeket megcsinálod minden nap párszor, észre fogod venni, hogy sokkal kevésbé fog fájni, bemerevedni a derekad, illetve a nyaki szakasz is, és sokkal jobban fogod magad érezni a bőrödben ;-), felfrissülsz és a munka is jobban fog menni.

Ne félj attól, hogy mit fognak szólni az ismerősök, kollégák akik látnak (vond be akár őket is), hisz a te egészségedről van szó, ha fájdalmaid lesznek azt neked kell elviselni, nem másnak, ezért neked kell tenni a saját egészségedért és annak megőrzéséért!

Amit még javasolnék, hogy amennyiben van időd rá, és szeretnéd, ha még kevésbé viselne meg a munkád, akkor este munka után fejezd be nyújtásokkal a napot.

A lenti videóban meg is tekinthetitek mikre gondolok.

Természetesen nem muszáj a lenti videóban lévő mozgásokat végeznetek csak (támpontnak szántam, egyfajta kiindulópontnak), nyugodtan bővíthetitek más gyakorlatokkal, a lényeg: mindenképp mozgassátok át magatokat, amilyen gyakran csak tudjátok!

Bízom benne, hogy sikerül nektek segítenem és sokkal kevesebb fájdalom fog érni titeket, ha ezeket olvassátok és be is építitek a mindennapjaitokba.

Egy kis érdekesség: Tudtátok - e?

A 60 perces és afeletti időtartamú masszázsok felérnek a szervezetünk számára akár 6-8 óra alvással!

Ajánlatom az ülő és fizikai munkát végzők számára:

- hátmasszázsok (amennyiben fájdalmaitok vannak, vagy merevnek érzitek magatokat)

- svédmasszázs (általános masszázs lazításhoz, stresszoldáshoz és egészségmegőrzéshez)

- kimozgatás (nyújtások, melyekkel nagyon jól átnyújthatóak az izmok)

 

Sportolóknak

Kedves Sportolók!

Akár rendszeresen versenyszerűen sportolsz vagy akár egészséged végett, bármit is végzel van egy fontos dolog, amit kevesen vesznek figyelembe vagy épp mondanak el neked.

Igen fontos a bemelegítés minden fajta sport előtt, hiszen a bemelegítés szükséges ahhoz, hogy a tested felkészüljön ahhoz a fajta mozgáshoz, amit végezni szeretnél illetve fogsz.

Ez azért is fontos, hogy az izmaid kellőképpen átmelegedjenek és elkerüld az esetleges sérüléseket!

De van még valami ami szintén fontos, ez az amit kevésbé szoktak említeni, s sokaktól hallom, hogy nem is hallottak még róla, éppen személyi edzőjüktől vagy mozgásuk oktatójától sem, ez pedig a következő: a nyújtások! Pedig ha hiszitek, ha nem ez is ugyanolyan fontos, mint maga a bemelegítés. A nyújtás tudatja a szervezettel, hogy a folyamatnak vége van (edzésnek) és segít megőrizni az izmok egészségét a következő bemelegítésig/edzésig. Izmaitok hálásak lesznek érte.


A nyújtások segítenek abban, hogy a további edzések jobban menjenek, és hogy az izmok ne merevedjenek be, így elkerülhetőek az izom csomósodások, merevedések, bekeményedések és akár a tokosodások is.


Egy tévhit: nem csak azt az izomcsoportot kell bemelegíteni és lenyújtani amit éppen edzettél vagy edzeni szeretnél, hanem a teljes testet. Ugyanis a testünkben minden összeköttestésben van mindennel!! Hiába csak hátat edzel vagy karokat, nem csak azon testrészeudet használod az edzés során, hanem az egész testedet!!

Érdemes időt szánni a bemelegítésre és nyújtásra s nem elhanyagolni. Inkább edz kevesebbet, de ezekre figyelj oda. A megfelelő  és egészséges (ha nem akarsz izomfájdalmakat, izomproblémákat), ha a bemelegítés és nyújtás az edzési idő minimum 20%át ráfordítod ezekre!


Egy kis érdekesség: Tudtátok - e?

A rendszeres sport rendszeres masszázzsal kombinálva 30%-al is növelheti az izmok teljesítőképességét!

Ajánlatom sportolóknak

- kinezio tape felhelyezés (segíti az izommunkát, az izmok működését, tartását)

- kimozgatás (segít az izmokat megnyújtani)

- svédmasszázs (lazítja az izmokat, stresszoldó, egészségmegőrző)

- hátmasszázsok (amennyiben sokat edzetek hátra)

- bambuszos masszázsok (a bambuszrudakkal masszázs után még jobban átnyújthatóak az izmok)