Flossing
"A végtagok fájdalmának csillapítója"

 
A flossing egy csodálatos technika, mert számtalan állapoton lehet vele segíteni!

Hogyan működik?
Állapotfelmérés után (adott végtagon mi a próbléma, mi fáj, hol, mi okozza) 1 gumi (kaucsuk) szalagot/flosst speciálisan felhelyezzük a kezelendő végtag szöveteire/kötőszöveteire, fasciára, izomra erősen, majd a felhelyezést követően gyakorlatokat végzünk a vendéggel (melyek mozgatások, nyújtások, dinamikus nyújtások). Ezután a szalagot eltávolítjuk, majd a testrészt átmasszírozom. A kezelés időtartama egy szakaszon maximum 5 perc. Egy alkalmon belül 2x ismételhető, de akár egymás után több szakaszon is igénybevhető (pl: karon és térden is).
Mi is történik ez idő alatt? A flossszalag az erős felhelyezés miatt és ez alatti mozgatások által az elhasználódott vér és oxigén sejteket kompressziós technika miatt kiszorítja a testrészből (szalag és mozgatás), majd eltávolítjuk a flosst, s mikor a szalagot levesszük az adott testrész friss vérrel és oxigénnel telítődik meg. Ezáltal az adott testrész izmai, szövetei, kötőszövetei és a fascia rétegeiben nő a vérkeringés, a friss oxigén és ez által javulni fog az állapota is, hiszen a flossolt testrészben az izmok, szövetek, kötőszövetek, fascia rugalmassága/tónusa is javul. A friss oxigén és vér, ami a véráramba jut az adott testrészen csökkenti a gyulladásokat, elősegíti a regenerálódást és csillapítja a fájdalmakat, segíti a szervezet öngyógyító mechanizmusait, valamint a saját kollagén termelődését is elősegíti.

A kezelés célja a mobilitás növelése, mozgástartomány növelése, szöveti letapadások oldása, gyulladások csökkentése, fájdalmak csillapítása, a vérkeringés és az oxigén ellátottság stabilizálása, sérülések megelőzésére valamint rehabilitációra is jó sérülések/műtétek után.

Alkalmazható: fájdalomcsillapításra, mozgástartomány növelésére, gyulladások csökkentésére, koordináció javítására, vérkeringés normalizálására/javítására, oxigén ellátás növelésére, szöveti regenerációra, sérülések rehabilitációjára, sérülések elkerülésére. Elsősorban végtagokon lábakon és karokon alkalmazható.

Milyen problémákra alkalmazható?
Befagyott váll szindróma, váll és könyökízületi panaszok, ütközéses szindróma, sérülések, könyök ízület- szalag és ízületi tok sérülése esetén, teniszkönyök, golfkönyök, alagút szindróma, ínhüvely gyulladás, nyeregízületi arthrosis izomláz, izomfájdalmak, sérülések utáni rehabilitációban, karműtétek után. Izomsérülés, térd ízületi porckopás, csípő és térdízületi problémák, térdfájdalmak, térdszalag részleges vagy teljes szakadása,  backer ciszta, lábszár görcsök, Achilles ín sérülések, sarkantyú, boka ízületi problémák, boka instabilitás, boka ficam/rándulás, boka szalag sérülések,  talpi bőnye túlterhelése/gyulladása, haránt vagy hosszanti talp boltozat süllyedése esetén.
 
Kombinálható: masszázsokkal, triggerpont masszázzsal, kinezio tape felhelyezéssel, integált manuális korrekciós technikával, nyújtásokkal.
 
Ellenjavallatok: 
nyílt sebek, akut bőrbetegségek, fertőzéses eredetű gennyes gyulladások, kaucsuk/gumi allaergia esetén csak ruhában lehet flossolni, vérhigítók szedése esetén, daganatos betegség után 5 évig, idős kori bőrvékonyság esetén, trombózis veszély vagy akut vénás próblémák esetén, gyulladt visszerek, fertőzéses lázas megbetegedés esetén, extrém nyiroködéma esetén, nyílt vagy darabos törések esetén, cortison terápia miatti elvékonyodott bőr esetén, krónikus szívproblémák és szívelégtelenség esetén.